top of page

Vegetar- og miljøvennlige julegaver

Lurer du på hva du skal ønske deg eller kjøpe til andre til jul? Vi har satt sammen en ønskeliste/gaveliste for deg som har lyst til å få eller gi miljø- og vegetarvennlige gaver.

- Billett til Oslo Vegetarfestival

Hva med å gi eller ønske deg en helg eller dag på Oslo Vegetarfestival, for eksempel inkludert middag på en valgfri bod på festivalen? Oslo Vegetarfestival arrangeres 30. og 31. mai 2020 og billett kjøper du her.

PS. Dersom du vil gi et lekkert gavekort med billett kan du enten printe ut bildet og lime billetten med strekkode bak eller kjøpe billett på Oslo Vegetarfestivals stand under Vegansk julefestival 14. og 15. desember.

GavekortA6liggandeTT1-kopi.jpg

- Hjelp til å fikse noe

Har du en ledning du skulle festet til veggen, en jakke som trenger ny glidelås eller en lampe som bør henges opp? Da kan du ønske deg hjelp til å fikse det som er ødelagt fra et familiemedlem eller en venn, eller et gavekort på fiksehjelp hos en profesjonell skredder eller håndverker.

Heidi i Oslo Vegetarfestival har en koffert hun elsker, men nå har håndtaket kilt seg fast så det ikke lenger er mulig å dra det opp og dra kofferten etter seg. I stedet for å ønske seg en ny koffert ønsker hun seg hjelp til å fikse håndtaket.

- Bruksting, som gode såper og oljer

Dersom du liker å få eller gi ting, men samtidig ønsker miljøvennlige gaver kan du gi/ønske deg ting som uansett ville blitt kjøpt og brukt. Det kan for eksempel være lekre håndlagde såper, gode oljer, soppsalt (nam!) eller noe annet godt.  

 

- Opplevelser

Mange av oss har alt vi trenger, men det vi kanskje ikke får nok av er tid med mennesker vi er glad i. Hva med å gi eller ønske deg en dag i skogen, avtale med en venn at dere gir hverandre at dere skal gå ut og spise sammen, telttur i Oslo-marka eller noe annet gøy?

 

Barn elsker også å tilbringe tid med voksne, så dersom de har nok leker så kan du heller gi en dag i en klatrepark eller fornøyelsespark, eller gjøre noe så enkelt som å ta dem med til en kafé med bilspill, gamle flipper-spill eller brettspill og ha en morsom dag sammen.

 

- Frø

Liker du å så og stelle planter eller kjenner noen med grønne fingre? Da kan du gi eller ønske deg økologiske frø fra Solhatt.no. Vi elsker Thaibasilikum, både smaken og at humlene er helt gale etter blomstene. I fjor hadde vi en stor plante som var full av humler hele sommeren. En annen favoritt er physalis – de gule bærene med tørkede blander man ofte får som dessert. De er gode på restaurant, men når de plukkes solvarme fra busker er de helt nydelige.  

 

- Vegetarisk kokebok

Alle ting som produseres har Co2-utslipp, så dersom du skal gi en ting er det viktigs at den brukes. En måte å bidra til å redusere Co2-utslippet er å spise mer plantebasert, så dersom du kjenner noen eller selv ønsker å spise mer miljøvennlig kan en kokebok være til stor inspirasjon. Da kan du for eksempel gi kokeboken med en utfordring om å spise vegetarisk middag en fast dag i uken og bruke oppskrifter fra boken.

Da Heidi i Oslo Vegetarfestival fikk en kokebok for et par år siden utfordret hun seg selv til å starte med første oppskrift i boken og jobbe seg gjennom boken fra start til slutt. Det gjorde at hun ble «tvunget» til å lage oppskrifter hun vanligvis ville hoppet over, men som viste seg å være helt fantastiske, med smakskombinasjoner hun ikke har prøvd før. Dersom du får en kokebok i julegave (eller har en fra før), og elsker utfordringer, kan du prøve det samme.   

 

NB. Du kan kjøpe Mari Hults kokebøker «Sykt enkelt» - med enkle hverdagsoppskrifter som tar under 30 minutter å lage og «Plantebasert ernæring» og få dem signert av Mari på Oslo Vegetarfestivals stand på Vegansk julefestival 14. og 15. desember.

 

- Ingenting

Et alternativ er så klart også ikke å gi noe til jul. Vi bruker mer og mer penger på julegaver og kloden er under press. Flere velger derfor ikke å gi julegaver, vi synes Mia Frogner i Green Bonanza har skrevet fint om temaet her.

bottom of page